Sumak, özellikle salatalarda ve çeşitli yemeklerde sıklıkla kullanılan baharatlar arasındadır. Sumak bitkisinin meyvesinin kurutulup öğütülmesiyle elde edilen baharat, ekşi olarak da kullanılabilmektedir. İşte sumak bitkisinin faydalarına dair bazı detaylar…
SUMAC NEDİR?
Sumak, Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan bir baharat olarak bilinmektedir. Yemeklere ve salatalara tatlı ve ekşili bir tat katmak için kullanılan sumak, Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor.
Hemen hemen her toprakta yetişen bu bitkinin toplamda 150 türü bulunmaktadır. Sadece iki çeşidi zehirsizdir. Ekşi bir tada sahip olan sumak, limonun bulunmadığı durumlarda alternatif olarak kullanılmaktadır.
SUMAK BAHARATININ AVANTAJLARI NELERDİR?
Araştırmalar sumakın limon gibi antioksidan özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Uzmanlar aynı zamanda üst solunum yolu hastalıklarının ilaç kullanılmadan da sumak suyuyla tedavi edilebileceğine dikkat çekiyor.
– Kandaki insülin oranını dengeler. Bu özelliği sayesinde diyabet ve hipertansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinlerin başında gelir.
– Antioksidan etkisi sayesinde üst solunum yolu hastalıklarında aniden ortaya çıkan yüksek ateşi azaltarak beyin sağlığını korur.
Sumak şurubu yiyecekleri uzun süre korur
– Haftada bir bardak sumak suyu tüketmek, sinir sistemindeki deforme olmuş hücrelerin sayısını azaltarak sağlıklı hücrelerin artmasına yardımcı olur. Ayrıca yorgunluk, stres ve depresyon gibi hastalıklara yakalanma riskini de azaltır.
-Gıda zehirlenmesi sırasında sumak baharatını kaynatıp bir bardak içmek faydalı olacaktır. Hem mideyi hem de bağırsakları temizleyerek idrar ve dışkı yoluyla zehirlenmeye neden olan zararlı bakterileri vücuttan uzaklaştırır.
– Sumak suyunu sindirimi düzenlediğinden zayıflamak için kullanabilirsiniz.
– Aynı zamanda gün içerisinde yarım bardak sumak suyu tüketmek hazımsızlık ve şişkinliğin önüne geçer.
– İştahsızlık sorunu yaşayan çocuğa ayda bir kez sumak suyu verilmesi de faydalıdır. Çocuğunuzun vücut direncini arttırır ve iştahını artırarak daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olur.