Kakule bitkisinin en önemli özelliklerinden biri de yıl boyunca yeşil kalmasıdır. Kakule bitkisi sağlık açısından oldukça önemli bir bitki türüdür. Yağ, tohum kısımları sıklıkla kullanılan kakule yapraklarından elde edilir. Yemeklere, tatlılara ya da içeceklere farklı bir lezzet katan kakulenin sağlık açısından da önemli faydaları bulunuyor.
Kakulenin faydaları nelerdir?
Çok yıllık bir bitki türü olarak tanımlanan kakulenin bilimsel adı Elettaria Cardamomum’dur. Tohumları sıklıkla baharat olarak kullanılan bu bitkinin insan sağlığına pek çok önemli faydası bulunmaktadır. Ayrıca C vitamini, A vitamini ve B6 vitamini gibi vitaminlerin yanı sıra çinko, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir ve sodyum gibi çeşitli mineralleri de içerir. Dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan kakulenin faydaları genel olarak şu şekildedir:
- Potasyum içerdiğinden kan basıncını düzenlemede etkilidir.
- Antibakteriyel özelliği sayesinde ağızda bakteri oluşumunu engeller.
- İçerdiği magnezyum mineralleri sayesinde kan şekeri seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur.
- Sindirim sistemi sağlığını korur ve gaz, hazımsızlık ya da kabızlık gibi sorunların giderilmesinde etkin rol oynar.
- Bağışıklığı destekleyici özelliklere sahiptir.
- Kakule, erkeklik hormonunu olumlu yönde etkileyen sineol adı verilen bir madde içerir. Bu maddeden elde edilen kakule cinsellik açısından oldukça önemlidir.
- Tümör hastalıklarına karşı iyileştirici etkisi vardır.
- Ağız kokusunu gideren ve hafızayı güçlendiren özelliklere sahiptir.
- Bağırsaktaki parazitleri yok etme yeteneği siyah kakulenin faydalarından biridir.
- Solunum sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Nefes almayı kolaylaştırıcı özelliği vardır.
Kakule hangi hastalıklara iyi gelir?
Kakulenin insan sağlığına birçok faydası olduğu biliniyor. Kan basıncını düzenleyici etkisi sayesinde kolesterol seviyesini kontrol eder. Ağız sağlığına olumlu etkileri olan kakule aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Vücutta biriken zararlı toksinlerin hızla vücuttan atılmasını sağlayan kakule, aynı zamanda grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yollarını olumsuz etkileyen hastalıklara karşı da koruma sağlıyor.
Ayrıca kakule, kanserli hücrelere karşı daha sağlıklı hücrelerin gelişmesinde de önemli rol oynar. Ayrıca kanser türlerinden biri olan karaciğer kanserini de önleyici etkisi vardır.
Sakinleştirici etkisi olan kakule, uykusuzluk sorunlarının giderilmesinde de etkilidir. Bu noktada kakule çiğnenebilir mi diye merak edebiliriz. Bu bitkinin tohum kısımları çiğnenebilir.
Günde ne kadar kakule tüketmelisiniz?
Kakule bitkisinin tohumları yemeklere, çeşitli içeceklere ve tatlılara katılarak baharat olarak tüketilmektedir. Bunun dışında toz ve çay formunda da mevcuttur. Bu noktada kakulenin nasıl tüketileceğini detaylandırmak önemlidir. Toz olanları genellikle bal ile tatlandırılarak günde en az iki kez tüketilebilir. Bitki çayı şeklinde olanlar ise gün içerisinde 1 bardağa kadar içilebilir.
Bunun dışında kakule, tatlılara tat vermek ve kahve gibi içeceklere tat vermek için de kullanılır. Kakule hem aroması hem de kokusuyla öne çıkan önemli baharatlardan biridir.
xKakule çayı nasıl hazırlanır?
Kakule bitkisinin birçok farklı kullanım alanı vardır. Böyle bir kullanım şekli çay şeklindedir. Çay hazırlarken kakule tozu veya bitkinin tohumları özellikle tercih edilir. Bir bardak suyu kaynatın ve ardından 1 çay kaşığı kakule tozu ekleyin. Tozunu kullanmıyorsanız 3 adet kakule tohumu ekleyebilirsiniz. Daha sonra yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakılır. Gün içerisinde 1 bardağa kadar içilmesi tavsiye edilir. Gerekli miktarın aşılması durumunda istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir.
Kim kakule kullanamaz?
Kakule sağlık açısından önemli faydalar sağlayan bitki çeşitlerinden biridir. Ancak her bitki türü gibi bu bitkinin de aşırı tüketilmemesi gerekir. Doğru oranda tüketildiğinde pek çok önemli fayda sağlayan bu bitki, aşırı kullanılması halinde sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Bu sağlık sorunlarından biri de mide üzerindeki olumsuz etkileridir.
Kakule sindirim sistemi için faydalı bir bitki olmasına rağmen aşırı tüketilmesi halinde daha fazla mide problemine neden olabilir. Mide yanması gibi sorunlar kakulenin zararlı etkileri arasındadır.
Ayrıca kronik hastalıkları olanların, hamilelerin, emziren kadınların ve alerjisi olanların kakule tüketmeden önce bir uzmana danışması önemlidir. Ayrıca safra taşı veya böbrek taşı sorunu yaşayanların da bu bitkinin tüketimi önerilmemektedir.