C vitamini açısından zengin olan kuş gülünün meyvesini toplamak için bu günlerde vatandaşlar dağlara akın ediyor. Hemen hemen tüm köylerde yetişen ve eşdeğer C vitamini içeren kuş gülünün en çok tüketilen meyvesi olan reçelin hazırlanışı 100 gramlık bir portakalın elde edilmesi zorlu aşamalardan sonra gerçekleşir.
Erkekler, kadınlar ve çocuklardan oluşan vatandaşlar gruplar halinde dağlara çıkarak kuşburnunu dikenli dallarından tek tek topluyor. Birkaç gün içinde hasat edilen kuşburnuları bu kez tek tek temizleyip suyla kaynatıyorlar.
Kaynattıktan sonra kuşburnu ezilir ve bir kevgir içine konur. Ocakta veya ocakta bir süre pişirildikten sonra üzerine bir miktar şeker ilave edilerek kavanozlara dökülür.
Erzincan'da çay ve meyve suyu olarak tüketilen, ayrıca kış aylarında kahvaltı sofralarında reçel olarak da yer alan kuşburnu, soğuk algınlığı ve gribe karşı etkinliğiyle dikkat çekiyor.